Produkty sprowadzane do Izraela muszą spełniać miejscowe standardy. Instytucją odpowiedzialną za opracowanie standardów oraz przyznanie certyfikatu jest:
The Standards Institution of Israel
Telephone: 972-3-6465154
FAX: 972-3-6419683
Address: 42 Chaim Levanon Street, Tel Aviv 69977, Israel
E-mail: General Information vered@sii.org.il
Zgodnie z posiadanymi przez nas informacjami, w sprawie uzyskania certyfikatu dla konkretnego produktu winien wystąpić izraelski importer lub producent zagraniczny. W tym celu należy komunikować się bezpośrednio z SII.
Informacje ogólne dostępne są na stronie: http://www.sii.org.il (z przekierowaniem do wersji angielskiej).
Normy izraelskie określające szczegółowe wymagania dla poszczególnych produktów są dostępne w Standards Institution of Israel(SII) wyłącznie odpłatnie, oddzielnie dla poszczególnych produktów, a procedura atestacji jest przygotowana i określona pod kątem miejscowego importera (także pod względem językowym).
Najsprawniejszym, naszym zdaniem, sposobem uzyskania stosownych atestów i zezwoleń jest przedstawienie produktu, tak jak będzie wprowadzony na rynek (tzn. włącznie z opakowaniem i etykietą - także w języku hebrajskim) przez zainteresowanego importera.
Uzyskanie atestu "a priori" przez polskiego eksportera jest możliwe, ale w naszej ocenie trudne i czasochłonne. Nie znajdujemy również firmy czy instytucji, która mogłaby cały proces atestacji przeprowadzić w imieniu producenta/ eksportera.
Celem uzyskania konkretnej normy (odpłatnie) zainteresowany producent winien się
zgłosić do SII: library@sii.org.il, fax. +973-3-6426762 ( w języku angielskim lub hebrajskim). Informacje udzielane są pod numerem telefonu: +972-3-6465191/92. Zapytanie powinno jak najbardziej precyzyjnie określać produkt celem uzyskania właściwej normy.
Dla szeregu produktów istnieje obowiązek przebadania w laboratorium, dla części badania nie są wymagane. Pomocne są wyniki badań własnych laboratoriów lub instytucji trzecich, lub posiadane atesty (do przedstawienia w języku angielskim).
Niezależnie od powyższego dla szeregu produktów (min. spożywczych oraz leków) konieczne jest uzyskanie certyfikatu z Ministerstwa Zdrowia, a dla produktów rolnych (także żywności) z Ministerstwa Rolnictwa (Departament Weterynaryjny oraz Koszerności).
Ministerstwo Rolnictwa: http://www.moag.gov.il/agri/English/
Ministerstwo Zdrowia: http://www.health.gov.il/english/Pages/HomePage.aspx
Leki i kosmetyki:
http://www.health.gov.il/English/Topics/PharmAndCosmetics/Pages/default.aspx
Żywność:
http://www.health.gov.il/English/Topics/FoodAndNutrition/Pages/default.aspx
Produkty żywnościowe dzielą się na standardowe i wrażliwe. W odniesieniu do wrażliwych procedura określana jest odrębnie dla każdego produktu. Z rozmów w sprawach certyfikatów wynikało jednoznacznie, że najskuteczniejszym sposobem przeprowadzenia procedury jest dostarczenie produktu do badań. Dokonujący zgłoszenia winien posługiwać się numerem importera (jednak jest możliwe zgłoszenie przez producenta).