Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Licencje, certyfikaty, świadectwa

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Bartosz Kniecicki | 2017-07-06 12:48:38
izrael, certyfikaty, licencje

Wszystkie produkty sprowadzane do Izraela muszą spełniać miejscowe standardy. Wstępnym i koniecznym warunkiem wwozu jakiejkolwiek żywności jest posiadanie ważnego certyfikatu rejestracji importera wydawanego przez Ministerstwo Zdrowia.

 

Uzyskanie certyfikatu obłożone jest różnymi warunkami formalnymi oraz wiąże się z koniecznością opisania przez przedsiębiorcę we wniosku warunków, w jakich będzie przechowywał żywność (opis magazynów, chłodni, itp.). Dodatkowo dane miejsce przechowywania musi zostać zatwierdzone przez lokalne biuro Ministerstwa Zdrowia. Certyfikat można przedłużać o kolejny rok bez ograniczenia liczby przedłużeń.

Posiadacz certyfikatu importera musi uzyskać zgody na konkretną transakcję importową z Ministerstwa Rolnictwa i Ministerstwa Zdrowia. Zgoda ta jest wydawana pod kątem dopuszczalności importu w ramach ustalanych na bieżąco kwot importowych oraz zgodności z przepisami fitosanitarnymi. Przepisy fitosanitarne nie odbiegają zasadniczo od tych, które przyjęte są w Unii Europejskiej. Natomiast kwoty importowe ustalane dla poszczególnych towarów publikowane są zwykle raz na kwartał na portalu Ministerstwa Gospodarki i rozdzielane są według kolejności zgłoszeń bądź w drodze losowania.

Izraelski importer lub producent zagraniczny, aby uzyskać certyfikat dla konkretnego produktu, musi wystąpić z wnioskiem do Izraelskiego Instytutu Standaryzacji- The Standards Institution of Israel (SII). Instytucja to oprócz przyznawania certyfikatów, opracowuje normy określające szczegółowe wymagania dla poszczególnych produktów. Zasady są dostępne na stronie Standards Institution of Israel wyłącznie odpłatnie. Procedura atestacji jest przygotowana i określona pod kątem miejscowego importera (także pod względem językowym).

Sposobem na uzyskanie stosownych atestów i zezwoleń jest przedstawienie produktu, tak jak będzie on wprowadzony na rynek (tzn. włącznie z opakowaniem i etykietą - także w języku hebrajskim). Uzyskanie atestu "a priori" przez polskiego eksportera jest możliwe, ale jednocześnie trudne i czasochłonne.

Aby uzyskać konkretne normy (odpłatnie) zainteresowany producent musi się zgłosić do Izraelskiego Instytutu Standaryzacji:

http://www.sii.org.il/896-en/SII_EN.aspx

adres library@sii.org.il

Telefon: 972-3-6465154

FAX: 972-3-6419683

Adres: 42 Chaim Levanon Street, Tel Aviv 69977, Izrael
 

Należy zaznaczyć, że dla szeregu produktów istnieje obowiązek przebadania ich w laboratorium. Pomocne są wyniki badań własnych laboratoriów albo instytucji trzecich, lub posiadane atesty w języku angielskim.

W przypadku wielu produktów spożywczych oraz leków konieczne jest uzyskanie certyfikatu z Ministerstwa Zdrowia. Spełnienie wymogów sanitarnych potwierdzane jest przez resort. Procedura przygotowana jest pod kątem importera miejscowego, który występuje do ministerstwa z określonym wnioskiem, do którego potrzebny jest numer rejestru importerów. W tym przypadku badanie i certyfikat są odpłatne.