Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Udział Polski w izraelskim rynku żywności

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Łukasz Chrzanowski | 2015-12-20 02:41:11
izrael, israel

Import żywności z Polski w liczbach bezwzględnych wg Izraelskiego Biura Statystycznego przekracza nieco 70 mln $, co stanowiło około 35% całego importu z Polski w roku 2012, a w rozbiciu na poszczególne rodzaje żywności przedstawia się on następująco (dane za rok 2012):

Import żywności z Polski w liczbach bezwzględnych wg Izraelskiego Biura Statystycznego przekracza nieco 70 mln $, co stanowiło około 35% całego importu z Polski w roku 2012, a w rozbiciu na poszczególne rodzaje żywności przedstawia się on następująco (dane za rok 2012):

 

Zwierzęta żywe - 2 tys. $

Mięso i podroby jadalne - 20.190 tys. $

Produkty mleczarskie, jaja, miód - 2.334 tys. $

Warzywa - 228 tys. $

Owoce i orzechy jadalne - 1.201 tys. $

Kawa, herbata i przyprawy - 379 tys. $

Produkty przemysłu młynarskiego - 2.085 tys. $

Tłuszcze i oleje - 282 tys. $

Przetwory z mięsa i ryb - 206 tys. $

Cukier i wyroby cukiernicze - 1.429 tys. $

Kakao i przetwory z kakao - 2.386 tys. $

Przetwory ze zbóż, mąki, pieczywa cukiernicze - 7.726 tys. $

Przetwory z warzyw, owoców i orzechów - 6.506 tys. $

Różne przetwory spożywcze - 8.160 tys. $

Napoje bezalkoholowe i alkoholowe - 17.125 tys. $

 

Najważniejszą rolę w imporcie z Polski odgrywa zamrożone mięso z bydła, którego wartość wynosi ponad 19 mln $ (4,6% izraelskiego importu mięsa z bydła) oraz wody mineralne, gazowane i aromatyzowane, czyli w praktyce tzw. napoje energetyzujące, o wartości prawie 15 mln (76,4% importu tego rodzaju wód).

Na tle całości izraelskiego rynku żywności, szacowanego na 23 mld $ rocznie, żywność importowana z Polski to zaledwie 0,3%, a na tle całego importu żywności do Izraela import żywności z Polski to około 1,2%.